Tel/Faks: 6 556 778
E-post: info@personal.ee

Uudised

Töötukassa: välismaale tööle minnes ärge passi käest andke
14.10.2009

Täna Tallinnas Rahvusraamatukogus toimuval Euroopa tööhõivepäeval hajutas töötukassa EURESe nõustaja Maie Ojasalu välismaal töötamisega seoses levinud müüte ning jagas tululikke näpunäiteid.

Sageli usutakse, et välismaale minnes saab kerge vaevaga palju raha teenida. Tegelikult on ka väljamaal sama erinevaid töid kui Eestiski.

Levinumate uskumuste seas on veendumus, et kõik oma teenuseid avalikult reklaamivad töövahendusfirmad on legaalsed. Samas võib igaüks lehte kuulutuse panna, ajalehtedel pole kohustust kuulutajate tausta kontrollida.

Tihti usutakse, et teises riigis töötades pole vaja osata kohalikku keelt. "Ma lähen ju tööle, mitte lobisema," imestab nii mõnigi. Tegelikult võis see pidada paika ehk vaid mõne aasta taguse ehitusbuumi aegu, mil Eesti firmad asutasid harusid Norras ja Soome ning terve brigaadi paberid ajas korda üks keeleoskaja.

Samas tähendab umbkeelsus, et tööotsija ei mõista, mis seisab lepingus, millele ta alla kirjutab. Ta ei tea oma töökohustusi ega otsest ülemust, vähegi keerulisema lepingu puhul isegi töötasu. Kuni tööülesanded ei muutu, võib kõik olla lihtne. Ent kui selgitatakse, et midagi tuleb teha teisiti, umbkeelne töötaja aga teeb kõike endistviisi, lastakse ta varem või hiljem lahti.

 

Mingil juhul ei tohi oma passi käest anda. Ükski tööandja ei vaja millegi tõestamiseks passi originaali; kui seda üldse vaja on, piisab koopiast. Ilma passita jäädes on tihti raske isegi koju tagasi pääseda, rääkimata keerulisemast asjaajamisest.

Sagedasti juhtub nii, et inimene laenab kokku piletiraha üheks otsaks ja vahendustasuks, läheb välismaale ning avastab, et tal pole raha elamispinna üüriks. Kui aga osutub, et tööotsaga on midagi valesti ning ühel või teisel põhjusel ei õnnestu tööd leida - selle põhjus ei pruugi isegi olla pahatahtlik -, pole tal võimalust isegi koju tagasi sõita.

Kõigi selliste ohtude vältimiseks on mõistlik teha kodutööd juba Eestis. Palju kasulikku infot jagab Euroopa Liidu töövahendusagentuuri EURES eestikeelne koduleht EURES.ee. Konsultatsioone annavad ka töötukassa EURESe nõustajad. Juriidilist abi töötukassa ei jaga, ent selliste probleemidega abistab hädalisi MTÜ Living For Tomorrow, mille koduleht on lft.ee.

 

Raul Veede

ekspressjob.ee

« Tagasi