Tel/Faks: 6 556 778
E-post: info@personal.ee

Uudised

Ametiühingud: segadus seadustega annab võimaluse töötajaid diskrimineerida
18.01.2009

Eesti Ametiühingute keskliidu (EAKL) hinnangul võimaldavad detsembris vastu võetud võrdse kohtlemise seadus ja töölepingu seadus koosmõjus töötajaid varasemast rohkem diskrimineerida, sest nende sätteid saab tõlgendada senisest erinevalt.

 

Ilmselt on põhjus korduvates segadustes võrdse kohtlemise seaduse vastuvõtmisega ning asjaolus, et kaht eelnõu menetleti paralleelselt, teatas EAKL.

"Ametiühingud rõhutasid korduvalt, et nii olulise seaduse - töölepingu seaduse - vastuvõtmisega ei tohi kiirustada," ütles EAKL esimees Harri Taliga. "Ometi seda tehti ja nüüd tulevad esile probleemid, millele viitas ka Vabariigi President."
 
Võrdse kohtlemise seadus keelab diskrimineerimise rahvuse, rassi, nahavärvuse, usutunnistuse või veendumuste, vanuse, puude või seksuaalse sättumuse alusel. Seadus küll ei välista võrdse kohtlemise nõudeid ka muude tunnuste alusel, kuid diskrimineerimisena mõistetakse inimeste ebavõrdset kohtlemist vaid eelnimetatud kaheksa tunnuse alusel. See võib Ametiühingute keskliidu hinnangul kaasa tuua diskrimineerimise sagenemise perekondlike kohustuste, keeleoskuse ja sotsiaalse seisundi tõttu, mis on valusad teemad Eesti töösuhetes.
 
Euroopa Liitu astumiseks pidi Eesti viima oma seadusandluse kooskõlla Euroopa Liidu direktiividega. Nii täiendati 2004. aastal töölepingu seadust uute sätetega võrdse kohtlemise teemal, keelates diskrimineerimise 17 tunnuse alusel. Nüüd, kus ebavõrdset kohtlemist keelavad sätted on jagatud kahe uue seaduse vahel, on diskrimineerimiskeeld kitsam ning Eesti õigus pole enam täielikus vastavuses EL nõuetega.
 
"Uue töölepingu seaduse ettevalmistamisel kinnitasid eelnõu autorid, et ebavõrdse kohtlemise keeld võetakse üle täielikult, ometi ei taga uus töölepingu seadus ja võrdse kohtlemise seadus kokku seda kaitset, mis oli töötajal seni," märkis ametiühingujuht.

Lisaks on Harri Taliga sõnul täiesti arusaamatu, miks ei kirjutatud uude töölepingu seadusesse kaht samuti 2004. aastast pärit võrdset kohtlemist puudutavat paragrahvi, mis peaksid senisest seadusest kehtima jääma.

« Tagasi