Tel/Faks: 6 556 778
E-post: info@personal.ee

Uudised

Swedbank: firmadel on taas aeg investeeringuteks
25.08.2009
Enamiku ettevõtete kohandumine muutunud oludega on jõudnud lõpusirgele ning taas on aeg pöörata tähelepanu turgude ja klientide võitmisele, ütles Swedbanki ettevõtete panganduse tegevdirektor Artjom Sokolov tänasel pressikohtumisel.

"Kulude kontrolli all hoidmine jääb jätkuvalt oluliseks, kuid aeg on pöörata tähelepanu ettevõtte sisemistelt protsessidelt väljapoole," märkis Sokolov panga pressiesindaja teatel. "Hetk on igati soodne ka uuteks investeeringuteks – põhivarasse investeerimise hinnad on tipuga võrreldes vähenenud."

Sokolov rääkis, et tihti Eesti riigi ja majanduse puuduseks peetav väiksus annab praegu omaette eelise, kuna "väike" on alati kiirem ja paindlikum kui "suur". "Selles kontekstis näeme Eesti ettevõtjatel häid võimalusi leida endale uusi tellimusi eksportturgudel. Eksportturgudel tasub otsida nišše, kus turud kas elavnevad – selle kohta on globaalselt viimase kolme kuu jooksul mitmeid märke - või kus kohalikud tootjad pole konkurentsivõimelised. Start ei saa olla kiire, kuid eksport on Eesti jätkusuutliku arengu peamine alustala," prognoosis ta.

Sokolov kinnitas, et Swedbank omalt poolt jätkab jätkusuutlike ettevõtete finantseerimist nii lühi- kui pikaajaliste laenudega. Finantseerimist leiavad eelkõige tugeva juhtkonnaga, läbimõeldud äristrateegiaga, ning ootamatuste puhuks vajalikku likviidsuspuhvrit omavad ettevõtetest kliendid.

Ta lisas, et pankade poolt äriühingutele antavate laenude käibe langus on juba 2009. aasta alguses peatunud ning aasta esimeses pooles veidi tõusnud. Swedbank teeb praegu äriühingute osas üle 1200  krediidiotsuse nädalas.

Kuna Baltikum on praegu rahvusvaheliste rahaturgude jaoks riskantne piirkond, on laenuraha hind siin tegutsevate pankade jaoks oluliselt kallimaks muutunud. Kuigi baasintressid langevad, püsivad pankade krediidimarginaalid kõrged. Võrreldes eelmise aasta lõpuga on intressitasemed praeguseks veidi langenud, kuid on jätkuvalt palju kõrgemal kui veel 2008. aasta keskel ning kiiret langust pole ette näha.

Swedbanki analüütikute andmetel annavad kinnitust kohanemisprotsessi lõpusirgele jõudmise kohta enamikes ettevõtetes nii majandussektorite mahtude ja hõive analüüs kui ka tänavu oodatav jooksevkonto ülejääk, majanduses olemas olevad piisavad puhvrid, ja riigi likviidsed välisaktivad, mis tagavad avaliku sektori stabiilsuse.

"Liigne konservatiivsus majandustsükli põhjas on sama halb kui liigne optimism tsükli kõrghetkel. Makromajanduslikult on oluline, et lühiajaliselt ei tekiks tarbimises ja investeerimises liigset madalseisu, mis 2-3 aasta jooksul asenduks taas hüppelise kasvuga. Oma tegevusega  määravad ettevõtted ja tarbijad paljuski ise, milliseks majandustsükli põhi kujuneb ja saavad ise midagi ära teha, et olukord muutuks," kommenteeris Sokolov.

Swedbanki analüütikute kokkuvõte näitab, et 2009. aastal oleme mahtude osas tagasi tasemel, kus näiteks jaekaubandus oli 2006. aastal ja ehitussektor 2005. aastal. Tööstustoodangu tootmise tase on võrreldav 2003. aastaga ning uute autode müügimaht 1999. aastaga. Sõltuvalt majandussektorist on langus praeguseks suuresti peatunud või pidurdumas, seega on aeg sobiv uuteks ettevõtmisteks.

www.DELFI.ee
« Tagasi