Tel/Faks: 6 556 778
E-post: info@personal.ee

Uudised

Soovitus Eestile: tõusu ajal mõtle languse peale
20.04.2009
Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) täna avaldatud Eesti kohta käiva raporti hinnangul peaks Eesti hoidma riigi tulusid ja kulusid tasakaalus majandustsükli jooksul. Igal aastal ja iga hinna eest riigieelarve tasakaalus hoidmist ei pea organisatsioon nii oluliseks.

Samas selgitas OECD esindaja Andrew Dean välisministeeriumis toimunud pressikonverentsil ajakirjanikele, et nimetatud soovitus on mõeldud eelkõige pikemale ajaperioodile.

Soovituse sisuks on peamiselt see, et iga-aastasest tasakaalus eelarvest loobumine võimaldaks riigil teha "headel aegadel" koguda rohkem reserve, mida majanduse jaoks raskemal ajal siis kasutusse paisata.

Selline olukord aga tähendaks samas, et majanduslanguse perioodil läheks riigieelarve tuntavalt miinusesse. Sellist varianti aga Maastrichti kolmeprotsendilise defitsiidi kriteeriumit jahtiv Eesti endale hetkel lubada ei taha ning seetõttu toonitaski Dean ajakirjanike küsimustele vastates, et tegemist on eelkõige soovitusega pikemaks ajaks ning eurokriteeriumite täitmist ja valikuid puudutavaid otsuseid saavad praegusel ajahetkel vastu võtta ainult eestlased ise.

„Palju tähelepanu pühendab OECD raport meie eelarvepoliitikale. Eestis seni õigeks peetud põhimõtte, et eelarve peab olema iga-aastaselt vähemalt tasakaalus, soovitab ta asendada eelarvestrateegiaga, mille järgi peab eelarve olema tasakaalus pigem majandustsükli jooksul,” märkis rahandusminister Ivari Padar kommentaariks.

Rahandusministri kinnitusel on Eesti ajanud vastutustundlikku eelarvepoliitikat. „Oleme nii 2008. aastal kui 2009. aastal teinud oma eelarvepositsioonis sügavaid korrektiive. Ühiskond on neid senini mõistnud.”

www.DELFI.ee
« Tagasi