Tel/Faks: 6 556 778
E-post: info@personal.ee

Uudised

10 põhjust, miks su parimad töötajad lahkuvad
30.03.2024

Sulle tundub, et su töötajad pole eriti rahulolevad ning oled kuulnud neid arutlemas teemadel, et äkki kuskil mujal on hoopis parem töötada. Kas mõni alljärgnevast punktist tuleb tuttav ette? Kui jah, siis ei maksa imestada, et inimestel on lahkumismõtted peas.

Sa kohtled kõiki võrdselt. See võib tunduda õiglane ja hea, kuid sinu töötajad ei ole kõik võrdsed. Mõned neist on väärtuslikumad, sest neil on paremad töötulemused. Võti on just mitte kohelda neid kõiki võrdselt, vaid õiglaselt.

Keskpärasus on tolereeritud. Tipptegijad ei kannata, kui ettevõttes lepitakse keskpäraste saavutustega.

Ettevõttes on tobedad reeglid. Jutt ei ole mitte reeglite puudumisest, vaid just tobedatest ja mõistusevastastest nõudmistest. Head töötajad tahavad, et neil oleksid suunised, kuid nad ei taha, et iga nende samm oleks piiratud reeglitega, kus eksimis – ja katsetamisruumi polegi jäetud. Nad ei vaja reegleid, mis pisidetailideni neile ütleksid, kuidas nad peavad oma tööd tegema.  

Väljapaistvad saavutused jäävad märkamata. Lihtne psühholoogia – kui tahad, et mõnda käitumist korrataks, siis märka ja tunnusta saavutust kohe.

Töö on igav. Kas kuskil on reeglina kirja pandud, et töö peab olema tõsine asi? Kui sul on selline reegel, siis on soovitav see puruks rebida. Töökohal peab just olema lõbus ja huvitav ning juhtide asi on leida võimalusi, kuidas muuta tööd ning töökeskkonda meeldivamaks. Toredasse kohta tulevad töötajad hea meelega ja teevad ka paremini tööd.

Sa hoiad oma inimesi infosulus. Inimestele tuleb rääkida mitte ainult headest asjadest, vaid nad peavad kursis olema ka raskuste ja mitte nii meeldivate asjadega. Kui sa neile ei räägi, mis ettevõttes toimub, hakkavad tööle kuulujutuveskid.

Sa tegeled kogu aeg pisiasjadega. Näiteks õpetad inimesi pisiasjadeni, kuidas nad peavad oma tööd tegema, selle asemel, et rääkida neile, miks nad peavad seda tegema ning miks on nende töö oluline.

Sul puudub strateegia, kuidas hoida ja arendada inimesi. Selle teemaga tegelemine peaks olema juhi huviorbiidis iga päev. Tee nimekiri inimestest, keda sa kindlasti soovid ettevõttes pikemalt näha ning kirjuta iga nime taha, mida sa teed selleks, et see inimene su ettevõttes püsiks.

Sa lased oma töötajatel lihtsalt minna. Selle asemel peaksid lahkujatega tegema lahkumisintervjuud, et teada saada, mida sa oleksid pidanud teisiti tegema selleks, et ta poleks pidanud uut töökohta otsima.

Sinu ettevõtte sisseelamisprogramm on tüütu. Töötajad on kõige mõjutatavamad esimese 60 päeva jooksul uuel töökohal. Iga väike sellel perioodil kogutud infokilluke mõjutab inimest ja tema suhtumisi – tema side ettevõttega kas tugevneb või ta jõuab kahetsuseni, et sellesse firmasse üldse tööle tuli.

 

Toimetas: juhtimine.ee

« Tagasi