Tel/Faks: 6 556 778
E-post: info@personal.ee

Uudised

Uuel aastal jõustuvad mitmed maksumuudatused
30.12.2008

Uuest aastast jõustuvad mitmed maksumuudatused, mis puudutavad nii maksude tasumise korda kui mitmete maksumäärade muutusi.

Uus aasta toob muudatusi autode erisoodustuse arvestamisel, teatas rahandusministeerium. Tööautoga erasõitude maksustatav summa tõuseb kahelt tuhandelt kroonilt neljale tuhandele kroonile.

Soodsamaks muutub ka isikliku auto töösõitudeks kasutamine. Edaspidi tõuseb maksuvaba piirmäär kahelt tuhandelt kroonilt neljale tuhandele kroonile nendele, kes peavad sõitude üle arvestust. Neile, kes arvestust ei pea, jääb maksuvaba määr endiselt tuhandele kroonile.

Aasta algusest muutuvad mitmete teenuste ja kaupade käibemaksumäärad. Senine käibemaksu soodusmäär tõuseb ühekdsale protsendile raamatutel, perioodikal, ravimitel ja majutusteenustel.

Etenduse- ja kontserdipiletite, matusetarvete ja –teenuste ning ohtlike jäätmete käitlemise puhul peab edaspidi arvestama 18 protsendilise käibemaksuga.

Järgmise aasta algusest muutuvad ka mitmete liiklusregistri ning kodakondsus- ja migratsiooniameti toimingute riigilõivud, mille määrad pole viimastel aastatel tõusnud. Näiteks tuleb alates 1. jaanuarist rohkem raha tasuda auto registreerimisel, ARKi eksamite sooritamisel või juhilubade väljastamisel.

Mitmed maksumäärad jäävad aga ka järgmisel aastal 2008. aasta tasemele. Tulumaksumäära 21 protsenti jääb kehtima ka 2009. aastal, samuti jääb samale tasemele maksuvaba tulu 2250 krooni kuus. Ettevõtete tulumaksu osas aastapõhisele maksustamisele üle ei minda, vaid jätkatakse senise süsteemiga. Samuti jäävad samaks kõik aktsiisid, ühtne tollimaksumäär reisijatele aga vähenes detsembris protsendi võrra.

Lühikokkuvõte maksumäärade muutustest on kättesaadav rahandusministeeriumi kodulehel.

« Tagasi