Tel/Faks: 6 556 778
E-post: info@personal.ee

Uudised

Lähetustega seotud majutuskulud vabanevad erisoodustusmaksust
12.01.2012

Rahandusministeerium on ette valmistanud maksukorralduse seaduse muudatused, millega tahetakse lõpetada majutuskulude maksustamine erisoodustusmaksuga.

Kooskõlastusele saadetud eelnõu seletuskirjas selgitatakse, et muudatusega kaotatakse avalikule teenistujale, töötajale või juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liikmele tööandja või tema asemel kolmandale isikule makstava teenistus-, töö- või ametilähetusega seotud majutuskulu maksuvaba piirmäär.

"Meie hinnangul on piirmäärade kaotamine kindlasti positiivne, vähendades nii põhjendamatuid kulutusi kui ka halduskoormust, mis kokkuvõttes peaksid ettevõtlusele ja Eesti majandusele kindlasti positiivselt mõjuma," ütles muudatust kommenteerides Kaubandus-Tööstuskoja peadirektori kohusetäitja Mait Palts.

Kehtiv piirmäär riigisisese lähetuse korral on praegu 77 eurot ja välislähetuse korral 128 eurot. Piirmäära ületav osa maksustatakse erisoodustusena. Töö- ja ametilähetuste osas on piirmäär kehtinud muutumatuna alates 2003. aastast ning teenistuslähetuste osas alates 2005. aastast. Samas on Eurostati andmetel majutuse hinnad tõusnud võrreldes 2003. aastaga 15%, nenditakse seletuskirjas.

Palts rääkis, et Kaubandus-Tööstuskoda hakkas küsimusega põhjalikumalt tegelema eelmise aasta lõpus.
"Arvestades ettevõtjatelt kuuldud probleeme uurisime oma partnerite kaudu ka teiste EL riikide praktikat. Selle tulemusena selgus, et sarnased piirmäärad puuduvad enamikes riikides ja on pigem erandlikud. Täiendavalt püüdsime ka erinevaid mõjusid hinnata, mida piirmäärade kaotamine endaga kaasa võib tuua ning kuidas on muutunud majutusteenuste hinnad maailmas. Konsulteerisime nii ettevõtjate kui ka organisatsioonidega," selgitas Palts.

Aprillis saatis koda rahandusministeeriumile pöördumise ettepanekuga majutuskulude piirmäärad kaotada, juhtides tähelepanu ka sellele, et massiürituste, näiteks messide ajal tõstavad majutusasutused oluliselt hindu, kuid olemasolevad piirmäärad ei võimalda selliseid asjaolusid maksustamisel arvesse võtta ning seetõttu on tekkinud oht ettevõtlusega otseselt seotud kulu maksustamiseks erisoodustusena. Eelnõuga selline negatiivne mõju ettevõtjatele kaotatakse.

Rahandusministeerium selgitas, et muudatuse täpset mõju eelarvele ei ole võimalik prognoosida, kuid välja on võimalik tuua maksimaalne mõju. 2010. aastal deklareeriti maksuvaba piirmäära ületavat majutuskulu ning päevaraha kokku 1,9 miljonit eurot, millelt tasuti tulumaksu 0,5 miljonit eurot ning sotsiaalmaksu 0,8 miljonit eurot. Seega on muudatuse maksimaalne mõju 1,3 miljonit eurot.

Seadus plaanitakse jõustada 2012. aasta 1. jaanuaril.

Eelnõud ja selle seletuskirja saab lugeda SIIT

 

Lemmi Kann,

Äripäev

« Tagasi