Tel/Faks: 6 556 778
E-post: info@personal.ee

Uudised

Tulumaksumäärad maailmas langevad
05.11.2008

Autor: Joel Zernask, KPMB Baltics AS maksuvaldkonna juht
05.11.2008
Allikas: KPMG Baltics AS

Eesti viimaste aastate maksupoliitika on olnud suunatud otseste maksude langetamisele ning kaudsete maksude tõstmisele. KPMG rahvusvaheline uuring näitab, et tulumaksumäärade alanemise suundumus on valitsev kogu maailmas, kuna tööjõu liikumine on sundinud paljusid riike alandama füüsilise isiku tulumaksumäära ning eelarvetulude kompenseerimiseks tõstma kaudseid makse.

„Uuringu kohaselt on füüsilise isiku tulumaksu langetatud 87-st vaadeldud riigist 33-s ning vaid seitsmes on maksumäär tõusnud. Kõrgeimad maksumäärad on endiselt Euroopas ja madalaimad Ladina-Ameerikas,“ kommenteeris uuringut KPMG Baltics ASi maksuvaldkonna juht Joel Zernask. 

Viimakse kuue aastaga on füüsilise isiku tulumaksumäärad langenud maailmas keskmiselt 2,5 protsenti – 31,3 protsendilt 2003. aastal 28,8 protsendile tänavu. Kõrgeim keskmine tulumaksumäär on Euroopa Liidus – 36,4 protsenti. Järgnevad Aasia ja Vaikse ookeani riigid keskmiselt 34,6 ja Ladina-Ameerika 26,9 protsendiga.  

Zernaski sõnul on maailma kõrgeim füüsilise isiku tulumaksumäär Taanis, kus kõrgeima tuluastme maksumäär on 59 protsenti, järgnevad Rootsi 55 ja Holland 52 protsendiga. „Jättes kõrvale riigid, kus füüsilise isiku tulumaks üldse puudub, on kõige madalam maksumäär Bulgaarias, kus see hiljuti langes 24 protsendilt 10 protsendile. Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas on madalaim maksumääraga piirkondadeks Hong Kong 16 protsendiga ja Ladina-Ameerikas Paraguay 10 protsendiga.“ 

Euroopa suurtest tööstusriikidest on kõige märkimisväärsemalt maksumäära alandanud Prantsusmaa, kus see on langenud 48,1 protsendilt 2003. aastal praegusele 40 protsendile.  

Üha enamates Kesk- ja Ida-Euroopa riikides rakendatakse proportsionaalset (flat tax) tulumaksusüsteemi: näiteks Eestis (21 protsenti), Slovakkias (19), Leedus (24), Rumeenias (16), Bulgaarias (10) ja Tšehhi Vabariigis (15). 

„Arvestades seda, et rahvuslikult rikkuselt saadav maksutulu on paljudes riikides viimase viie aasta jooksul olnud muutumatu või pisut kasvanud, tekitab ettevõtete ja üksikisikute tulumaksumäärade kiire langetamine küsimuse, kuidas finantseeritakse riigieelarveid. Vastuseks on kaudsete maksude nagu käibemaksu, tollimaksu, erinevate kaupade ja teenuste maksude ning lõivude tõstmine," ütles Zernask. 

KPMG on ülemaailmne auditi-, maksu- ja nõustamisteenuseid pakkuvate ettevõtete võrgustik. KPMG tegutseb 145 riigis ning liikmesettevõtetes töötab üle maailma rohkem kui 123 000 oma ala professionaali. KPMG võrgustiku sõltumatud liikmed on ühinenud Šveitsi ühingu KPMG International alla.

« Tagasi